Ana içeriğe atla

Sembolizm Dersleri -6 Rakamı ve İçerdiği Sembolik Anlamı


Altı sayısı en küçük yetkin sayıdır; kendisi dışındaki tüm tamsayı çarpanlarının toplamına eşittir. 

Örneğin: (6=1x2x3=1+2+3)

2 ile 3' ün, bu kez, çarpımlarıyla oluşuyor. Altı sayısı GRAFİK SEMBOLİZM’ de bir altıgen ve onun yarattığı attı köşeli yıldızla özdeştirilmektedir. Salamon’un mührü veya David’in kalkanı denilen ve bugün İsrail’in ulusal amblemi olan bu yıldız, ters yönde iç içe geçmiş iki eşkenar üçgenden oluşuyor ve SU ile ATEŞ arasındaki dengeyi işaret ediyor. Diğer bir deyişle birbirinin karşıtı iki şeyi birleştiren bir şekil olduğu gibi, dikine duran üçgenin ayna görevini yapan su üzerindeki ters görünümü yansıtıyor. Salomon’un mührü şeklinde görülebileceği gibi, tepe noktası yukarıda olan üçgen, Hıristiyan ikonografisinde İsa’nn tanrısal karakterini betimlemektedir. Tepe noktası aşağıda olan üçgen ise bu karakterin O’NUN fiziki ve insancıl görünümünde yansıdığını hatırlatır gibidir...

6 Rakamı ve İçerdiği Sembolik Anlamı
Sembolizm Dersleri 6


6, diğer çift sayılar gibi, Ay’ın çevrimsel hareketi ile ilişkisi kurularak, DİŞİ bir sayı olarak yorumlanır. Altıgen' in doğurtucu-dişi bir sayı olması nedeniyledir ki, İslâm mimari ve süsleme sanatında bolca kullanıldığını görmekteyiz. (Altıgen metnine bakınız)
Dünyanın attı günde yaratılmış olmasından dolayı özel değeri olan altıdan, Hıristiyan metinlerinde bazen bir günah sayısı olarak söz edilir. Bu batıl inancın, Neron’un Romanın altıncı imparatoru olmasından kaynaklandığı sanılmaktadır.

6, fiziki aşkın tanrıçası Afrodit(Venüs)’in de sayısı olmuştur.

İnsan vücudunda 6 hayati nokta bulunmaktadır. Altı ile ilgili sembolik değerlerin Sümer ülkesinden kaynaklandığı İleri sürülüyor.

6, bugün dahi geçerliliğini koruyan MASONİK YAPICI'yı (Grand Batisseur) betimler. Aynı zamanda istikrarın, hak bilirliğin, sağduyunun, adaletin, doğruluğun da bir işareti olmuştur.

Eski sistemlere göre 6 rakamı bölenlerin hem toplamı hem de çarpımı kendisine eşit olduğundan dolayı olabilecek en mükemmel sayıdır.

1, 2 ve 3 rakamları birbirleriyle toplandığında ya da çarpıldığında ALTI sonucunu verirler. Aynı zamanda ilk dişi rakam olan ikinin ve erkek rakam olan üçün çarpımları da altı eder. Bu kısacık anlatımla bütün geometrik şekillerin alanının hesaplanmasında büyük rol oynar.
Din açısından da ALTI rakamı oldukça önemlidir. Tanrı’nın dünyayı ALTI günde yarattığından yola çıkan din adamları bu rakamın en kutsal sayı olduğu konusunda görüş birliği içindedirler. Ama ünlü bir düşünür olan Hrabanus Maurus konuya şöyle bir yorum getirmiştir:

"6 rakamı, Tanrı dünyayı 6 günde yarattığı için mükemmel değildir. Altı zaten mükemmel bir sayı olduğu için Tanrı dünyaya altı günde yaratmıştır.” Augustine ise altının bölenlerinin de bu yaratılışta rol oynadığını iddia etmektedir. Buna göre Tanrı ilk gün ışığı yarattı. İkinci ve üçüncü gün yeri ve cenneti, son üç günde ise canlıları, yani bütün hayvanları, bitkileri, kadını ve erkeği yarattı.

Bu 6 günlük yaratılış doktrini halen etkilerini sürdürmektedir. Tanrı’nın geriye kalan bir günde dinlendiği düşünülerek haftanın attı günü hemen hemen her ülkede çalışma günüyken geriye kakan bir gün dinlenmeye ayrılmıştır.

Dünyanın bir çok yerinde çiftçiler tarlalarını altı yıl ektikten sonra bir yıl dinlenmeye bırakırlar ve sonraki sene daha fazla ekin almayı amaçlarlar.

Hıristiyanlıkta 6 rakamının özel bir yeri vardır. Çünkü İsa haftanın altıncı gününde ve günün altıncı saatinde çarmıha gerilmiştir.

Günün altıncı saati Latincedeki ismiyle sexta daha sonra sieata, yani kısa dinlenme uykusu anlamında kullanılmaktadır.

Kaynak: Semboller ve Yorumlar Cilt-1    Necmettin Ersoy


Derleyen: Neslihan Özkan-Arad

Bu blogdaki popüler yayınlar

Enkarnasyon Nedir? Dr. Bedri Ruhsalman

Enkarnasyon Nedir? Enkarnasyon ete girmek demektir. Yani ruhların bir beden aracılığı ile belirmesidir. Böyle bir ilişki , ruh ile maddeyi birbirine bağlayacak olan bir aracıya ihtiyaç gösterir ki, buna Perispiri denir. Yani ruh, kendinde saklı olan tesir gücü ile, perispiri aracılığı ile ineceği dünyaların maddelerinden o dünyadaki yoğun bedenini kurar. Kaba madde ile sıkı bir bağlantı demek olan bedenlenme veya enkarnasyon olayı, dolayısı ile serbest irade ve şuurda da bir daralma ve bir nevi kararmaya sebep verir. Tekâmül ihtiyaçlarımızın belirli hale getirdiği bir takım tertipler, sevk edişler himaye ve yardım atmosferi içinde bir hayat mevzu bahistir. Ve dünyada bunlardan kurtulup kaçmak bizim elimizde olmaz. Enkarne olmuş varlık, bütün bu şuurlu tertip ve nizamın mana ve maksadından habersiz olarak bazı merhaleleri aşmak ve bir kısım yetenekleri geliştirme olanaklarına sahip olur. İstenilende zaten budur. Üstad isimli bedensiz bir dostumuz şöyle demektedir. 

Şifacılık Nedir? Nasıl Yapılır

Şifacılık Nedir Şifanın sözlük anlamı bedensel veya ruhsal bir hastalığın son bulmasıyla hastalıktan kurtulmaktır. Şifacılığı genel anlamda ele alırsak hepimizin genellikle hasta olduğumuz zaman başvurduğumuz tedavi edici kişi veya kurumlar vardır. Bu, öncelikle üniversitelerde yetişen resmi hekimler olmalıdır. Daha doğrusu günümüz tıbbı; her yönüyle fizyolojik bir öğrenimle, dıştan içe doğru nüfuz etmeye çalışan bir bilim dalı olarak tedavi etmeye çalışır. Bu konuda az çok hepimizin bir genel kültürü vardır. Bir diğeri ise metafizik şifadır. Bu içten dışa doğru gerçekleşen bir şifadır. Şifa genel olarak iki şekilde ele alınabilir: 1. Manyetik Şifa, Manyetik-Telkin karışımı şifacılık Manyetik kuvvetin insan organizmasına etkisi bilinen bir gerçektir. Nasıl bir mıknatısın çekme ve itme özelliği mevcutsa, insan organizmasında da bu özellik vardır. En basitinden manyetik nefes, el ile sıvazlama, pas (mesh), manyetize edilmiş su, bitki vs. manyetik şifacılığın yaygın uyg

Sembolizm Dersleri -9 Rakamı ve İçerdiği Sembolik Anlamı

DOKUZ (9) Basit sayıların sonuncusu olan dokuz, üç' ün karesi olduğundan, onun niteliklerini de taşıyor. Mitolojide varlığına inanılan gök, yer yüzü ve yeraltı dünyalarının tümünü simgeleyen bir sayı olmuştur. Sayılar dizisinin sonuncusu olması nedeniyle, bir sona ulaşıldığını ve yeniden başlamanın haber vericisi gibidir. Diğer bir deyişle, bitim ve ölüm olayının olduğu gibi, yeni bir doğum veya filizlenmenin göstericisidir. Yaşam çemberinin son halkasını kilitler. Mason sembolizmine göre, (9) rakamı grafik olarak aşağıya doğru, yani maddesel bir filizlenmeyi, (6) ise bunun tam tersine, yukarıya yönelik olduğundan, ruhani (tinsel) bir filizlenmeyi simgelemektedir. Doğum olayı için de bu görüşü değerlendirirsek, dokuz sayısının, yedinci aydan itibaren aşağı yukarı şekillenmiş olan fetüs (cenin) ün tam anlamıyla belirgin hale gelmesi için gerekli olan sürenin karşılığı olduğunu görürüz. Gerçekte fetüs’ün rahimdeki pozisyonu (9) rakamına benzemektedir. Altı ise in

Realite ne demektir? Ruhsal Kavramlar Çalışması

Realite ne demektir? Cevaplar: 1.1   Realite (fr.) →sözlük anlamı; gerçek, gerçeklik. (TDK) 1.2. Varlığın madde ile ilgili kavram, anlam değer ve şuur halinin hakikat (verite) karşısındaki durumu. Hayata verilen değer, görüş açısı. Varlığın genel bilgisi içinde kendisi ve eşya hakkındaki taşıdığı samimi fiili kanaat. (Metapsişik Terimler Sözlüğü-Ergün Arıkdal) 1.3. Realite bilgisi, varlığın, zaman ve mekan bakımından, şuur sahasının belirli bir kısmını ihtiva eder (Celse:53 Sadıklar Planı) Spiritüel realite, bu devrede ulaşılacak son realitenin bir evvelkidir. (Celse: 145 Sadıklar Planı) 1.4. Realiteler, duyular yoluyla elde etmiş olduğumuz birtakım bilgilerin tipleridir. Asıl realitemizi oluşturan konu, bedene hakim olan ruh varlığının kendi öz yapısıdır.       (Tekamül-Ergün Arıkdal) Derleyen: Neslihan Özkan-Arad